Olen onnistunut korusuunnitteluharrastuksessani yhdistämään kaksi mielenkiinnon kohdettani; kauniit korut sekä kiinnostukseni historiaa kohtaan. On aika upeaa ajatella, että koruja on valmistettu lähes koko ihmishistorian ajan! Tämä jos mikä todistaa sen etteivät korut ole pelkkää kaunistautumista varten, vaan jo aikojen saatossa koruilla on ollut runsaasti erilaisia tehtäviä. Toisaalta ei pidä myöskään aliarvioida korujen esteettistä puolta – kaunis koru voi tuoda kantajansa elämään pienen ripauksen luksusta! Samalla koru voi tuoda kantajansa elämään myös pienen palan muinaista historiaa jos koru on suunniteltu ja valmistettu perinteitä kunnioittaen.

Chinese_silver_jewelry_boxKorut ovat kertoneet omia tarinoitaan jo aikojen saatosta alkaen

Olen aina pitänyt historiasta. Tietyllä tavalla olen jopa sitä mieltä, että ymmärtääkseen nykyisyyttä on ymmärrettävä historiaa. Korujen kohdalla tämä pitää erityisen hyvin paikkansa, onhan koruja ollut olemassa lähes yhtä pitkän aikaa kuin meitä ihmisiäkin ja korut ovat vaikuttaneet ihmisten elämään monin erilaisin tavoin.

Esimerkiksi viikingit käyttivät runsaasti koruja ja näitä muinaisia viikinkikoruja käytetään vielä nykyisinkin monien suosittujen korujen malleina. On kiehtovaa ajatella, että viikinkien muinaiset korumallit kertovat omaa tarinaansa vielä nykypäivänä ja että niiden tarinat kiehtovat myös meitä nykyihmisiä!

Myös Egypti on tullut tunnetuksi alueena, jossa on aikojen saatosta alkaen käytetty runsaasti koruja. Erilaisia koruja on löytynyt esimerkiksi alueen muinaisista haudoista, joissa ne on saatettu asetella joko kuolleen henkilön ylle tai hänen viereensä. Koruja on käytetty erilaisissa rituaaleissa ja monissa kulttuureissa on esiintynyt koruja, joiden on toivottu suojaavan korun kantajaa pahoilta hengiltä. Korut ovat aikojen saatossa kertoneet käyttäjänsä asemasta ja niitä on käytetty myös esimerkiksi sitoutumisen merkkeinä.

On kunnia-asia jatkaa korunteon perinteitä

Minulle on korujen ystävänä kunnia-asia pystyä jatkamaan korunteon perinteitä. Olen pyrkinyt tutustumaan perinteisiin koruntekomenetelmiin sekä ottamaan omiin töihini inspiraatiota muinaisista koruista. Joskus mietin, mitähän menneiden aikojen viikinkikylän naisväki mahtaisi ajatella tekemistäni koruista, jotka henkivät tuon ajan tunnelmaa. Tunnistaisivatko he koruistani tuttuja piirteitä vai olenko kuitenkin käyttänyt korujeni suunnittelemisessa ja valmistamisessa niin paljon luovuutta, ettei niiden inspiraation lähdettä ole enää helppo tunnistaa?